søndag, mai 20, 2007

Lokalhistorie med Flopsy

Florø er som kjent ikke store stedet, og før vi fikk krangla oss til å være med på værkartet til TV2 var det i grunnen få som ante noe om denne praktbyens eksistens.


Enkelte presterer til og med å forveksle Florø med Førde. Dette er nesten utilgivelig. For å vri kniven skikkelig om i såret, bør forvekslingen følges opp med spørsmål om ikke Florø er hjembyen til Kjell Opseth. Vel kan man si mye rart om Florø, men akkurat det vil vi ikke ha på oss.

Men siden denne vestlandsperlen er ukjent for så mange, så tenkte jeg at det var på tide med litt folkeopplysning. Og hva passer da bedre enn å presentere kjente mennesker fra denne byen? Jeg synes i utgangspunktet dette var en god idè, helt til jeg oppdaget at det ikke var lett å finne noen. Vi Florø-folk holder oss altså stort sett for gode til å oppføre oss som medieelskende linselus. Kjell Opseth er altså ikke herfra.

Noen få navn klarte jeg likevel å skrape sammen. Lista er ikke så lang, men her satses det på kvalitet i stedet for kvantitet. Eventuelt ikke.

Den første på lista burde være godt kjent for de fleste. Vi snakker nemlig om selveste Eirik Blodøks. Sønn av Harald Hårfagre, og konge av Norge- ihvertfall en stund. Sannsynligvis den i kongerekka med det hissigste gemyttet, og definitiv med det tøffeste navnet. Ryktet sier at han holdt til her i distriktet, men selv kan jeg ikke si at jeg noen gang har truffet på ham. Må være en stund siden, med andre ord.

De neste på lista er de ikke fullt så kjente Brødrene Sars. De har så mange og vanskelige fornavn, at ingen lenger husker noe annet enn initialene. G.O & J.E Sars. Brødrene Sars har en søt liten statue av seg i en av byens parker. Det er alminnelig antatt at disse to var skyld i utbruddet av den såkalte "Sars-epidemien" for noen år tilbake, og i den anledning ble statuen påført et kledelig munnbind.


Vi går videre, og treffer da på Fritjov Urdal. Han er neppe særlig godt kjent utenfor fylket, men desto lett å få øye på. Fritjov snakker alltid i store bokstaver, har god greie på gamle ting, og er livredd for utvikling. Han er den eneste som snakker høyt nok til å overdøve nordavinden i byen, og blir derfor alltid leid inn til å holde ualminnelig lange taler når der er fintfolk i byen- som for eksempel Mette-Marit, den hora.

Herr Urdal har en navnebror som også er født i Florø, nemlig den mer kjente Fridtjof Wilborn. Han påstår ihvertfall at han er født her, selv om dialekten hans kan tyde på at han tar feil. Nå for tiden mest kjent for å ta feil av egne og andres klær, og å kjøre rundt i en veldig liten bil som visstnok skal være morsom men som ikke er det likevel.


Vi holder oss til fjernsynet, og plukker frem Øyvind Alsaker. Han er ekte Florø-gutt, selv om han forsøker å late som han er bergenser. Far til Øyvind holder også til i Høljebyen, og pleier alltid å slå av en prat med Flopsy, selv om jeg mistenker at han ikke aner hvor han husker meg fra. Noe kjent er det i alle fall, og det holder jo det.


Litt politikk må vi også ha med. Florø har jo sin egen statsråd, selveste inkluderingsminister Heidi Grande Røys. Det er jo litt stas, selv om ingen aner hva en inkluderingsminister egentlig gjør, og mistenker at hun kanskje gjorde mer nytte for seg som barnehagestyrer.



Tidligere har vi også hatt en undervisningsminister ved navn Reidar Sandal, men han var nok mest opptatt av å gå i ett med tapetet og å låne brillene til Per Kristian Foss.



Sist, men ikke minst: Arne Hjorth Johansen. Bloggeguru og Mørkemann.Denne Hjorthen er innflytter med talefeil, men det ser likevel ikke ut til at vi blir kvitt ham. Lokalavisa forstår nok ikke vitsene hans, men det gjør ikke Dagbladet heller, så sånn sett er det ikke så farlig.

Hvem trenger Opsethen, når man har sånne kjekke kvinner og menn?

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hm. Heidi Grande Røys er da vitterlig fornyings- og administrasjonsminister. Det er Bjarne Håkon Hanssen som er arbeids- og inkluderingsminister...

2:48 p.m.  
Blogger Skorpionkvinnen said...

Burde jeg vite hvem Øyvind Alsaker er?? Bortsett fra at han ser kjekk ut på bildet, mener jeg...

7:14 p.m.  
Blogger Flopsy said...

anonym: Ah, du har selvsagt rett. Disse finne titlene gikk visst litt i surr for meg. Men det befester jo bare inntrykket av at ingen aner hva hun driver med sånn egentlig ;-)

Skorpionkvinnen: Dersom du er interessert i sport generelt og fotball spesielt, vil jeg defintivt svare ja. Hvis ikke, så er du unnskyldt ;-)

10:50 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Ingen som er oppvokst med Melding om fisket på radio på 60-tallet kan vel ha unngått å høre om G.O. Sars, det kjente forskningsskipet? Eller var det ikke Melding om fisket? Og var det 70-tallet? Hvor mange G.O. Sars-skip har det egentlig vært?

10:00 a.m.  
Blogger Flopsy said...

Etter noen kjappe søk har jeg funnet ut at det ihvertfall har vært to forskningsskip ved navn G.O Sars. Det kom et nytt et i 2003, som erstatning for det gamle. Det gamle var fra 70-tallet. Alt du vet, tb :-)

1:17 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home