torsdag, mai 10, 2007

Flopsy feminist

Jeg er helt klart feminist, og det er jeg stolt over å være. Jeg er helt overbevist om at likestilling er veien å gå, og at det ikke er så stor forskjell på kjønnene som enkelte skal ha det til. Begge kjønn bør ihvertfall ha rett til å skape sin egen tilværelse, uten en hel masse kjønnsspesifikke krav på lasset.

Jeg er også overbevist om at likestilling er en fordel for begge kjønn. Etter min mening er likestillingen med på å skape kompetente og selvstendige mennesker, og det er en god ting. Kvinner er ikke lenger avhengig av en mann for å brødfø seg selv og eventuelle barn, og mannen sulter ikke lenger foran brødboksen den dagen kona skulle finne på å dø en tidlig død.

Men i mine yngre dager skjønte jeg ikke helt dette med feminisme. Var det noe behov for sånt da? Og var ikke feminister bare sinte damer med veldig kort hår og angst for pornofilmer?

Jeg gir min harmoniske oppvekst skylden for min skepsis til feminister. Jeg vokste nemlig opp i en ekte kjernefamilie, med mor, far og lillesøster- på et lite sted der alle kjente alle. Jeg var en skikkelig tomboy, som mye heller ville klatre i trær og spille fotball enn å leke med dukker i rosa tyllkjoler. Og heldige meg; foreldrene mine hadde ingen problemer med dette. Jeg fikk velge den blå pysjamasen med skiløper på, i stedet for den rosa med prinsesse. Ingen forsøkte å forandre meg til noe annet enn den jeg var.

Det lille stedet jeg vokste opp på hadde egen barneskole-med sånn omtrent 40 elever fordelt på 1.- 6. klasse. Dette medførte at gutter og jenter lekte mye sammen, vi måtte jo nesten det for å klare å samle mange nok til de enkelte lekene. Dermed ble vi godt kjent med hverandre, og om man var gutt eller jente var ikke så viktig. Ikke for det, det hendte at det ble kommentert når jeg var ute og lekte med en av gutta. Og da var det nesten utelukkende voksne som kommenterte det, gjerne med utsagn som: "Å, er dere kjærester eller?". Strategien min på dette var å ignorere det. Fungerte som regel bra.

Men altså, denne harmoniske oppveksten gjorde meg litt blind på et vis. Jeg syntes ikke dette med likestilling var så mye å mase om, for likestilling hadde vi jo. Kampen var jo vunnet, liksom. I etterkant ser at dette langt fra er tilfellet. Ja, vi har tatt noen steg i riktig retning, men vi er langt fra målet. Det gjelder selvfølgelig i verden generelt, men også i Norge. At vi er blitt litt flinke bør ikke bety at kampen stanses.

Jeg har en del bekjente fra de østligere delene av Europa, og i min kontakt med dem ser jeg at de er et stykke etter oss på dette punktet. Jeg husker godt en gang en av dem kom på besøk til oss. Hjorthen sto da med oppvasken, og vår venn, la oss kalle ham Anton, syntes dette var kjempefestlig. En mann som vasker opp, liksom, haha. Det tok litt tid før han skjønte at det ikke var helt uvanlig for Hjorthen å vaske opp. Til å begynne med trodde han nok nesten det var en slags spøk.

En slektning av meg har en leieboer fra en tidligere Sovjet-republikk, la oss for eksempel kalle ham Nico. Leieboeren jobber på det lokale skipsverftet, og bor foreløpig alene- i påvente av at kona hans får de nødvendige papirene fra UDI. En dag kom han fornøyd til min kvinnelige slektning, og fortalte at han nå hadde fått lov av kona si å finne seg en elskerinne. Han hadde allerede sett seg ut en søt kjente i 20-årsalderen. "Jaha", sa slekta mi, "det betyr vel at kona di også får lov til å ta seg en elsker det da?" Men nei, sa Nico, det betydde det selvfølgelig ikke. Det var nemlig ikke så bra for kvinner å ha flere menn. Det hadde seg nemlig sånn at sæden fra menn man ikke var gift med var uheldig for kvinnene, den gikk rett i blodet og laget forgiftninger. Slekta mi syntes dette var litt komisk, og ble litt usikker på hvordan hun skulle fortsette argumentasjonen sin. Her hjalp det vel neppe å slå i bordet med nyere fakta-kunnskaper. Så hun sa: "Jasså ja, men det betyr jo i så fall at du ødelegger denne unge elskerinnen din det. Det var jo ikke så snilt av deg, synes du det?" Her ble Nico litt svar skyldig, og fortsatte diskusjonen med en repetisjon av faktaene sine. "Og hvem er det som har sagt dette om sæden da"?, spurte slekta. "Det må jo nesten være en mann, eller hva?"

Jupp, det var nok det. Men men, jeg trenger egentlig ikke gå over bekken etter vann. Manglende respekt for kvinner finner man overalt, og gjerne steder man ikke skulle tro man fant det også. Dessverre. Det er også et trist faktum at kvinner tjener mye mindre enn menn. Det påstås at det er fordi vi velger feil yrker. Som om det er noen fullgod forklaring. Vi trenger jo mennesker til såkalte "kvinneyrker" også, og det hadde jo ikke gjort noe om lønna var til å leve i den typen yrker heller...

Så jupp, jeg er feminist. Og stolt av det :-)

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du er skikkelig opptatt av denne oppvasken, du?
Menn og kvinner i samme jobb tjener det samme. Og det er opp til enhver å velge yrke. Og å si at disse jobbene ikke har lønn å leve av er tull - ingen som har sulta ihjel enda, tenker jeg. Folk overlever på langt mindre, hver eneste dag i dette landet.

4:26 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Nja, jeg er vel kanskje mer opptatt av andre ting enn oppvask. Men jeg ser ikke noen grunn til at oppvasken ikke skal kunne tas av begge kjønn.

Og joda, menn og kvinner i samme jobb tjener nok omtrent det samme. Men kvinneyrker er ofte dårligere betalt enn mannsyrker, uten at jeg ser helt at det skulle være noen grunn til det. Jeg synes ikke det er logisk at man skal tjene bedre som platearbeider på skipsverft enn som sykepleier.

Lønn til å leve av var ment som et bilde. Jeg lever selv av en slik lønn, så jeg vet jo at det går an.

5:37 p.m.  
Blogger Undre said...

Denne bloggposten istemmes, Flopsy!

OG om man synes det er teit at kvinner velger kvinnyrker, så kan man gjøre noe med lønna og statusen så vil nok flere menn følge etter, og man er da vel glad for at det finnes folk som er villig til å studere tre år på høgskole for å bli førskolelærer slik at de kan ta vare på ungene for en når man selv har valgt seg et "manneyrke", eller at det finnes lærere som har studert fire-fem år og pådratt seg en enorm studiegjeld kun for en deltidsjobb i en nedslitt offentlig skole slik at ungene dine får kompentansen de trenger for å senere utdanne seg til en godt betalt "mannejobb", eller hva med den dagen man for eksempel er gammel og grå og har behov for daglig pleie på et sykehjem eller liknende, da tenker jeg man iallfall synes det er flott at det finnes folk som velger seg til kvinneyrkene til tross for lav status og lav lønn.

8:18 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Takk Undre! Du får frem poenget mitt på en glimrende måte. Jeg er så lei av å høre at man selv har valgt yrket sitt, og dermed får ta til takke med lav lønn.

Kvinneyrker er dårligere betalt enn mannsyrker nettopp fordi de er kvinneyrker, ikke fordi de krever noe mindre hverken av kompetanse eller innsats. Det er rett og slett urettferdig.

9:42 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Men du undre, jeg kommer ikke inn på undreverset ditt...

9:53 p.m.  
Blogger Undre said...

Takker, Flopsy, men du hadde virkelig gjort et flott grunnarbeid i bloggposten din! :-D

Undreverset er åpent det nå. Jeg hadde en voldsom bloggoverdose her etter påske og lukket alle utenom meg selv ute en ukes tid, men nå er det åpent for alle igjen.

10:39 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Ah, der fant jeg frem ja :-)

10:58 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Jeg forstår ikke at det skal være kontroversielt, og føre til negative reaksjoner, å være feminist? Er det mulig å være et tenkende samfunnsmenneske, amnn eller kvinne, og IKKE være feminist? Så fortsett å være stolt av det, Flopsy!

10:36 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Og det er da vel for pokker ikke sultegrensa som er normen for om en lønning er nok til å leve av her i landet? Deter umulig å betale en treroms leilighet i en norsk by i dag på det f.eks. en førskolelærer eller en hjelpepleier tjener. At det er nesten umulig å få en full stillign i helsevesenet er også en del av dette bildet. Så det du sier om dette er IKKE tull!

10:40 a.m.  
Blogger Flopsy said...

Nei, helt enig. Men det virker jo som at feminist har blitt et slags skjellsord i enkelte kretser- og også som at det er helt legitimt å rakke ned på de såkalte feministene, som om ikke dette også er en temmelig heterogen gruppe.

Du har også helt rett mht lønna, det er ikke store lånet man kan betjene på en slik lønn- ikke nok til å kjøpe seg bolig for som enslig ihvertfall.

De lave stillingsprosentene er en uting, skjønner ikke at et sånt system får fortsette. Men det er jo gunstig for arbeidsgiveren.

1:56 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Jada, tb - det er fullt mulig å være både tenkende og samfunnsengasjert uten å putte en merkelapp på seg selv.

Det jeg mente var at vi har en stor gruppe mennesker som mottar ulike former for trygdeytelser i dette landet, som faktisk lever på langt mindre enn f.eks sykepleiere eller førskolelærere. Vi kunne alle ha godt av å senke levestandard og materialistiske krav, og føle litt på hvordan den gruppa har det. For de har faktisk ikke noe valg. Hvorfor velge et yrke, og så bare syte og klage etterpå?

6:38 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home