onsdag, mars 01, 2006

Samtaler på buss

Som de fleste av dere sikkert har fått med dere, så kjører jeg veldig mye buss. Frem og tilbake mellom Høljebyen og Lyskrysset; 5 dager i uka. Ganske kjedelig i utgangspunktet, men noen ganger også litt fascinerende.

Det har seg nemlig sånn at de fleste av de andre på bussen også er pendlere- på vei enten til jobb eller til skole. Og denne felles skjebnen er utgangspunktet for at det etterhvert har dannet seg en egen "pendler-kultur" på bussen, det vil si at der eksisterer et sett med uskrevne regler med hensyn til hva som er akseptabel oppførsel, og hva som er "frowned upon". De fleste pendlerne har lange dager, og er derfor trøtte om morgenen. På morgenbussen forventes det derfor en viss grad av stillhet. Høy prating, latter og mobiltelefonering er derfor "frowned upon". På ettermiddagsbussen hjem er terskelen for støy mye høyere. Moderat prating er helt ok, det samme med bruk av mobiltelefon, så lenge man benytter "innestemme".

Som regel er det fred og fordragelighet på bussen, men innimellom dukker det opp busspassasjerer som ikke er pendlere, og som dermed ikke helt kjenner kodene. Disse er lett gjenkjennelige, blant annet fordi de som regel er våkne i blikket om morgenen, og fordi de svært ofte reiser to eller flere sammen. De er som regel humørfylte og fulle av forventning. Mange av dem er pensjonister, og en busstur til Lyskrysset kan for mange av dem være en stor og spennende utflukt. De møter derfor på bussen med en voldsom energi, og ikke minst med et veldig behov for å prate.

Unødvendig å si; men disse menneskene er ikke populære blant pendlerne. I hovedsak på grunn av det enorme pratebehovet; gjerne med utestemme og ispedd latterutbrudd. Dette gnager på skjøre pendlersinn, som har gått i søvne fra hjemmet og til busstasjonen, og som gleder seg til å avhjelpe søvnmangelen med en liten time til på øyet. Den erfarne pendler kan heldigvis noen triks i så måte. Det ene er å unngå å sette seg i nærheten av folk man ikke kjenner, og i særdeleshet dersom de er over 70 og har med seg trillebag. Dersom man likevel skulle være uheldig med plasseringen, så hjelper det godt å ha en Ipod på innerlomma. Høy musikk i øret overdøver de fleste, selv om det brukes utestemme.

Noen ganger hender det imidlertid at man både har plassert seg ugunstig i terrenget, og glemt Ipoden hjemme. I slike stunder er det bare å håpe på at de pratsomme i det minste har noe spennende å snakke om, slik at man kan få oppdatert seg på litt lokal sladder. Bussen er jo ypperlig i så måte. Man sitter tett som sild i tønne, og lyden bærer som bare det. Veldig mange ser også ut til å glemme at de ikke er alene på bussen, og prater i vei om både det ene og det andre. Så innimellom får man høre en del morsomme ting.

I forrige uke satt jeg ikke så langt unna to driftige lokale landhandlere. Det kom etterhvert frem at disse to satt på hver sin butikk, på hver sin lille øy utenfor Høljebyen. De diskuterte som seg hør og bør hvordan man kan klare å leve av denne virksomheten på sikt, og den ene av dem var åpenbart en litt kreativ person. Han kombinerte butikkdrift med mye annet rart, som salg av kaffe, hjemmelaget brød og ikke minst hamburgere. Han anbefalte den andre butikkeieren å satse på fastfood, og la i detalj ut om hvordan han laget hamburgerne, og ikke minst hvor mye han tjente på salget.

Her er oppskriften:

- Man kjøper inn hamburgere i stort, og slenger dem i frysen.
- Salat tar man fra sin egen butikk. Det er en fordel å ta salat (dvs kinakål) som begynner å bli ødelagt. Denne vil man jo ikke tjene penger på å selge, men i burgeren er det jo ingen som ser om den er brun i kantene.
- Det samme med tomater; her tar man de litt bløte og overmodne.
- Dressing kan man kjøpe inn i stort. Den holder seg i månedsvis i kjøleskapet.
- Dette produktet koster ca 10 kroner å lage. Hvis man tar 60 kroner for det ferdige produktet, har man altså tjent 50 kroner.

Ikke si at jeg ikke har advart dere. Fastfood er og blir usunt, dyrt og dårlig ;-)


9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Litt av et antiklimaks den avslutningen der gitt

;O)

11:46 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Ææææh! Takk for påminnelsen! -Det blir litt lettere å stå i mot hvis fristelsen skulle melde seg. :)

11:56 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Kult, du finner også bloggmateriale på offentlig kommunikasjon! lol

1:03 a.m.  
Blogger Flopsy said...

Røverdatter: Tror ihvertfall jeg ville satset på å velge et spisested med litt mer omsetning enn denne landhandelen...

Laila: Man får høre mye rart på bussen, og siden jeg sitter på den ca 2 1\2 time daglig, så er den et naturlig sted å hente inspirasjon...

9:01 a.m.  
Anonymous Anonym said...

Skikkelig dårlig fast-food er en kunst! I burger-kjedenes tidsalder holder det på å bli borte. Før, på 80-tallet, jaktet jeg på verdens verste hamburger. Den som var så dårlig at det reiv i både kropp og sjel, den som fikk en til å føle at en levde, på kanten, den som var som et slag i estetikkens og gastronomiens mellomgulv... Endte opp med delt førsteplass, delt mellom den vesle kiosken nederst i Bakk-gata, ved Bakke Bru, der burgerne lå sammen med pølsene i varmt vann hele kvelden, og ble servert med et brød som hadde ligget nakent på disken like lenge.. en smertefull nyelse, grått med en intensitet man sjelden opplever, minimalistisk smakløst. Men den måtte dele førsteplassen med en greie jeg kjøpte på en av jernbanestasjonene i Brussel, nede på perrongen.. en greie, nesten fullstendig, men ikke HELT, ulik retten hamburger. Vet ennå ikke om den guffa som dekket den var stekt løk eller surkål, en blanding av de to, eller noe helt annet (som jeg IKKE vil vite hva var, i tilfelle!); utsøkt heselig var den i alle fall, fikk hårene til å reise seg på ryggen..

9:53 a.m.  
Blogger Undre said...

Yuck! Yuck! Yuck!

12:19 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Tenkte jeg skulle skrive "Zen and the Art of Bad Hamburgers"! Men så tenkte jeg det var best å la det være...

7:11 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Nei, det er ikke så lett å få skikkelig dårlige burgere lenger. Men reiser man bare langt nok ut i distriktet, så tror jeg mulighetene fortsatt finnes. Og sikkert i byene også; hvis man unngår de store kjedene. Ikke at de er så fantastiske heller, men de er sjelden hårreisende dårlige?

Men tb, hvorfor dette selvpinende forholdet til mat? ;-)

Skjønner at man trenger litt motstand og smerte for å kjenne at man lever, men usikker på om jeg har helt behovet for e-coli infisert burger med tilhørende sleip salat og muggen dressing ;-)

9:34 a.m.  
Anonymous Anonym said...

e.coli er en dårlig ide, ja... i alle fall de aggressive versjonene av den lille røveren!

vel, noen klatrer i fjell, noen prøve rå være lengst mulig under vann uten surstoff, noen hopper fra vestlanske fjell md en uskker fallskjerm. jeg jakta på dårlige hamburgere... Vi har alle våre kicks?

Dessuten var det litt jakten på noe opprinnelig? (Gymnastiden lykkelige tid ved den lokale pølse/burger-kiosk på Stjørdal lurte langt bak i minnet?) Jakten på noe som var så dårlig at det måtte være "ekte"; noe som brøt alle kommerialismens og gastronomiens lover om hva som er et godt produkt og/eller god mat, fascinasjonen over at noen faktisk solgte noe som det egentlig ikke skulle være mulig å selge?? Også ble en skikkelig god hamburger desto mye bedre, når man hadde noe å sammenlikne den med, en slags absolutt bunnlinje! Men nå har jo selv bensinstasjon-burgerne blitt sånn halvgode i alle fall.

Uten sammenligning forøvrig, tror jeg kanskje mitt forhold til de dårlige burgerne hadde en viss likhet med Aasmund Olavsson Vinjes møte med Grauten på Grut, i Ferdaminne ;-)

Eller kanskje jeg bare var inspirert av denne den beste beskrivelse av mat i norsk litteratur? Copycat?

10:17 a.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home