onsdag, februar 15, 2006

The sky is the limit: Førde

Bygdebyen Førde er ikke verdens vakreste sted. En gang på 90-tallet ble Førde til og med kåret til å være Norges styggeste tettsted. Man må med andre ord være både født og oppvokst der for å se sjarmen, og selv innbarkede Førdianere pleier å innrømme at stedet er litt estetisk tilbakestående. Når folk der inne finner ut at jeg er fra Florø, får jeg ofte en eller annen variant av følgende kommentar: "Jasså, du er fra Florø du. Det er fint der."

Det som imidlertid er litt synd, er at Førde faktisk kunne ha vært pent. Om bare man hadde hatt litt plan over den noe eksplosive utbyggingen som har skjedd der de siste 20-30 årene. Førde var nemlig en fin jordbruksbygd en gang i tiden, før noen fant ut at det lå midt i fylket, og dermed hadde potensiale for å bli et fylkessentrum.

Dette bildet er fra 1937, og viser altså et relativt greit lite sted med jordlapper og tilhørende elveløp.

Jeg har forsøkt å finne nyere bilder, men
merkelig nok er det ikke så mange som har tatt bryet med å legge ut bilder fra nåtiden. Jeg klandrer dem ikke ;-)





Men videre til det som egentlig skulle være poenget. Det bygges stadig i Førde, og i fjor så nok et handelssenter dagens lys. Dette lå tvers overfor et av den andre handelssentrene i byen, og noen lyse hoder fant derfor ut at det ville være veldig praktisk å binde disse to bygningene sammen på et eller annet vis, slik at de kjøpevillige skulle slippe bryet med å komme seg over den noe traffikerte riksvei 5, i sin iver etter å tømme kontoene sine. De lyse hodene fant deretter ut at en "skywalk" ville være tingen. For de uinvidde, så er en "skywalk" et Førde-uttrykk for "gangbro".


Tegninger ble laget av et arkitekt-firma jeg ikke husker navnet på, og søknaden om oppføring ble sendt inn. Planene ble godkjente, og byggingen satt i gang. Men i mellomtiden fikk arkitekt-firmaet sparken, og husbyggerne satset på sin egen løsning- uten å informere kommunen om dette. Så den dagen "skywalken" tok form, var det få som kjente den igjen fra de aktuelle tegningene.

Husbyggerne ble derfor kontaktet, men skjønte ikke selv at dette var noe å lage styr omkring. De ber derfor om å få en liten bot, slik at de kan fortsette med arbeidet...Og slik står saken nå, mens førdianerne holder pusten av spenning.


Flopsy skjønner forsåvidt utbyggernes tankegang. Førde er jo så stygt fra før av, så sånn sett spiller det jo liten rolle ;-). Men regler er nå en gang til for å følges, og trenden med å bygge først og spørre etterpå er vel en av grunnene til at Førde ser ut som det gjør....

Og hvordan ser denne "skywalken" så ut? Vel, her er et lite bilde av den: dere får dømme selv. Jeg er ihvertfall glad for at jeg bor i Florø ;-)



5 Comments:

Blogger saccarina said...

Jeg vil tro at trønderne ikke var informert om denne avstemningen du snakker om, for om de hadde vært det ville både Støren og Hommelvika slått Førde - garantert.

Men stemt er stemt, og etter denne skywalken ville kanskje begge stedene i Sør-Trøndelag fått problemer med å nå opp. Jeg synes imidlertid det er nokså urettferdig at Førde skal utnytte førsteplassen sin til å forsterke posisjonen sin slik. Det er rett og slett usporty!

8:51 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Saccarina: Hommelvika har jeg ikke sett, men om Støren har du fullstendig rett. Det ser ut som om alt som er av bygninger der ramlet ned fra fjellsidene rundt og som ingen gadd å rydde opp i...

Men reis litt lenger inn mot svenskegrensa fra Støren så kommer du til Norges vakreste (kanskje?) tettsted, nemlig Røros. Og der bor jeg ;O)

9:41 p.m.  
Blogger Flopsy said...

Jeg må bare beklage å si at jeg ikke har vært i Trøndelag siden Sverre Brandhaug og Trond Henriksen spilte på RBK...det er med andre ord noen år siden ;-). Så jeg har dessverre ikke noe klart bilde av hvordan det ser ut i Hommelvik og Støren. Tipper likevel at de er en liten "skywalk" unna tittelen som Norges styggeste tettsted/by.

Andre gode kandidater der ute? Notodden er jo ikke akkurat vakker? Og hva med Odda?

9:47 p.m.  
Anonymous Anonym said...

Skywalk, det er tingen, ja! Så kan de kalle sønnenne sine for Luke, og sende dem over brua for å handle fire melk og dagbla fra i går...

Mange tettsteder i Norge som er med i konkurransen om styggeste tettsted, ja... Hommelvik og Støren er velfortjent allerde nevnt her. Stjørdal sentrum er heller ingen estetisk perle. Otta gnistrer ikke av skjønnhet og harmoni, akkurat. Men Alta sentrum, altså "nye" Alta eller hva vi skal kalle det, DET må vel ta prisen?!

Og Røros er ikke et tettsted, men en småby! Men kanskje landets vakreste småby!?

8:52 a.m.  
Blogger Flopsy said...

Mange gode kandidater her folkens!

Kanskje vi skulle satt opp en liste? En for de styggeste stedene, og en for de peneste?

Røros er definitivt på den siste lista; veldig vakkert der! Men er det ikke fryktelig kaldt der da?

10:07 p.m.  

Legg inn en kommentar

<< Home